Gralla de cirerer, construïda per Xavier Orriols
Gralla de cirerer, construïda per Xavier Orriols

El proper 13 de desembre s’iniciarà el taller de gralles. La segona sessió serà el 20 de desembre. Si algú es vol apuntar cal que ho faci a través del correu electrònic o la bústia de l’AMPA. Tothom s’hi pot apuntar i el cost és de 10 euros al mes. Tenim 6 gralles per aprendre a tocar però cal afegir 10 euros més que val la pipeta de la gralla i és per a ús personal. A partir del gener es farà una sessió cada 15 dies. Poden participar adults i infants amb edat superior a 8 anys. El taller es farà al Polidor de 19 a 20h.

La gralla és un instrument musical de vent i un instrument de fusta de doble canya i tub cònic, àmpliament fet servir en el folklore català. Igual com la dolçaina valenciana -instrument amb el qual guarda una gran similitud; alguns consideren que és el mateix instrument amb dues variants- prové de les antigues xeremies àmpliament difoses des de l’Edat mitjana i fins al Barroc. També se l’anomena grall de pastor, xaramita o xirimita. Probablement, el nom de l’instrument prové del seu so estrident en referència al crit d’una gralla. És conegut per ser l’instrument que es fa servir durant la càrrega i descàrrega dels castells o que toca la música del ball dels gegants i cabuts. Sovint s’acompanya d’algun instrument de percussió com el tabal.

La seva inxa també es pot fer servir per si sola. La mitjanit de Nadal es feia servir per simular el cant de gall i anunciar així el nou dia. Antigament les persones que viatjaven soles duien una gralla entre les seves possessions amb la creença que li serviria per espantar els éssers fantasiosos que viuen en la natura.

Font (text i imatges): Viquipèdia

ACTUALITZACIÓ!: El taller de gralles queda ajornat fins al gener. Durant aquests dies encara us hi podeu apuntar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s