Vella Quaresma

Amb una mica de retard … però el nostre bloc també té la seva Vella Quaresma, com els nostres fills a l’Escola.

La trobareu a la columna dreta del bloc, just a sota de l’horari de l’AMPA i sobre les fotos. Anirà perdent els seus peuets al llarg d’aquestes setmanes.

La Vella Quaresma és una mena de calendari que utilitzem per tal d’anar marcant el pas del temps en les llargues set setmanes quaresmals. La Vella cal retallar-la el Dimarts Gras, l’últim dia dels Carnestoltes, i cal penjar-la el Dimecres de Cendra en una finestra de la casa que doni a l’exterior. Els dissabtes de Quaresma li tallareu un peuet. Així, sempre sabreu quantes setmanes falten perquè arribi la Pasqua… I si la pengeu a l’escola, recordeu-vos de tallar-li el peuet el divendres; així sabreu quant falta per començar les vacances de Pasqua. Recordeu que no cal guardar la Vella Quaresma: en trencar l’últim peuet cal esgarrar-la o cremar-la. Diuen que això porta sort.

Font:  Racó TIC

La Quaresma és un període de temps de prop de set setmanes de durada comprès entre la fi del Carnaval i la Pasqua de Resurrecció durant el qual l’Església cristiana té ordenats dejunis i abstinències als seus seguidors en memòria dels quaranta dies que Jesucrist va dejunar en el desert. La Quaresma, que comença Dimecres de Cendra i acaba Diumenge de Resurrecció, és un temps litúrgic destinat a preparar el cos i la ment per a la Pasqua, és a dir, per a l’arribada de la Primavera. Popularment, aquest interval de temps ha estat representat com una dona vestida amb ampla faldilla i set cames, sovint com una vella múrria i esquerpa amb un bacallà a les mans. A Catalunya s’anomena la “sarraïna” o la “Quaresma”, mentre que a Mallorca en diuen sa “jaia Corema” i a Menorca “s’àvia Corema”. Com a calendari casolà, arrencant-li cada divendres una de les set cames, serveix per a comptar el temps que queda per la Pasqua.

Font: Festes.org

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s