La Noemí, el Xavi i la Cuca

El dissabte 17 de setembre, la presidenta i el vicepresident de l’AMPA van ser entrevistats al diari Ara, a la secció de Criatures. L’article és el següent: Xavier Tedó, “Em poso al servei de l’escola: les AMPA reivindiquen el seu paper en la comunitat educativa”. Ara, 17/9/2011, secció Criatures, p.12-13. Us reproduïm alguns fragments:

Revolucionant l’escola

“L’AMPA ha d’ajudar a millorar el rendiment dels alumnes”, diu Noemí Alonso. Noemí Alonso i Xavi Costas representen la nova fornada de pares agrupats en una AMPA. Ella sempre ha estat vinculada al teixit associatiu i quan la seva criatura va entrar a P-3 es va sumar a l’AMPA del Pompeu Fabra. No va tenir gaire temps per conèixer les interioritats de l’associació perquè tocava canvi de junta i a finals de curs ja va ser escollida presidenta. Des d’aleshores fins ara han anat introduint canvis per millorar el funcionament de l’escola. “El meu interès principal era que hi hagués més relació entre els pares i l’escola, i el primer any ja vam crear els delegats de classe, que són pares que s’encarreguen de recollir informació i transmetre-la tant a la direcció com a l’AMPA”. En aquesta, com en moltes altres escoles, el 90% de pares són socis de l’AMPA per beneficiar-se dels descomptes en la compra de llibres de text i d’altres serveis. A l’hora de participar en les activitats que organitza l’AMPA, però, la tasca resulta més complicada: “La crida mai s’atura, fem coses perquè els pares es motivin, però no és fàcil”. Aquests tres anys que fa que és al capdavant de l’AMPA li han permès treure algunes conclusions: “Els que mai s’hi han involucrat no ho faran i, en canvi, els que mostren una mica d’interès sí que s’hi fiquen. Es tracta que no siguin ells, els que facin la paella, sinó que posin el seu gra d’arròs”. Amb l’objectiu de promoure la motivació, han creat diferents comissions per fer front a tots els reptes que tenen. Un d’ells és el dels llibres socialitzats, que es posarà en marxa l’any vinent i que consisteix en el reciclatge dels llibres de text. La Noemí subratlla el benefici econòmic i ecològic de la iniciativa, a banda que així “els nens prenen consciència que han de cuidar el material”. Amb l’eliminació de la sisena hora, l’AMPA ha hagut d’organitzar un espai d’acollida a la tarda perquè els nens, sota la tutela d’un professional relacionat amb els mestres, facin els deures i esport: “Així quan arriben a casa ho tenen tot fet”. Les activitats extraescolars ara les han delegat a una empresa que gestiona els cobraments i la resta de tasques perquè “l’AMPA ha d’ajudar a millorar el rendiment dels alumnes i no assumir tasques que no li pertoquen”. I és que la Noemí no es cansa de repetir que “l’AMPA ha de ser una part més de la comunitat educativa”.

Per una escola verda

El Xavi és d’un dels pocs pares que formen part del pinyol de l’AMPA del Pompeu Fabra. Creu que si els homes no s’hi fiquen és “per una qüestió social i també pels horaris”. Ell, però, té molt clar per què s’hi ha posat: “Volem que l’escola sigui verda”. Mentre no arriba aquest moment, el Xavi ha aconseguit que s’utilitzin gots reciclables a totes les festes. “Hem de reduir residus, són petits passos perquè els pares vegin la necessitat de portar a la pràctica el respecte pel medi ambient”. Unes mesures que complementa a l’escola de pares que ha creat i on fan col·loquis d’educació emocional o de sexualitat un cop al mes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s